čtvrtek 1. února 2018

Domácí paštika s klikvou



Domácí paštiku si snadno připravíme z masa, jater a sádla. Chutná mnohonásobně lépe než kupovaná a nejsou v ní žádná éčka. Klikva nebo brusinky jí dodají další rozměr.




Ingredience pro recept Domácí paštika s klikvou:

500 g plecka (máme-li, tak zvěřinu, když ne, stačí vepřové), 500 g vepřového bůčku, 500 g sádla, 250 g vepřových jater, 50 g másla, 200 ml bílého vína, 2 cibule, mletý pepř, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky jalovce, sůl, zavařená klikva nebo brusinky.

Domácí paštika s klikvou krok za krokem:


1. Oloupeme a nakrájíme cibuli a necháme ji zesklovatět na sádle.

2. Maso nakrájíme na větší kostky, přidáme na cibulku a necháme ho zatáhnout, pak je osolíme, okořeníme a necháme dusit, dokud se všechna tekutina neodpaří.

3. Podlijeme vínem a dusíme doměkka. Ke konci varu přidáme rozmixovaná játra, zbytek sádla a pro zjemnění kousek másla.

4. Necháme vychladnout a odstraníme kosti, jsou-li, a všechno celé koření.

5. Maso i s cibulí umeleme na jemnou konzistenci. Paštiku plníme do malých zavařovacích skleniček, přibližně do tří čtvrtin jejich výšky, uzavřeme asi centimetrovou vrstvou zavaření klikvy nebo brusinek, a dobře uzavřeme.

6. Domácí paštika s klikvou takto vydrží v ledničce nejméně týden. Pro pozdější spotřebu skleničky s paštikou sterilujeme při 100 °C přibližně dvě hodiny.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: