pondělí 15. ledna 2018

Pečené jelito se zelím


Příprava tohoto jídla je velmi snadná, zvláště dostanete-li jelita hotová a nemusíte se s nimi vyrábět. A podusit zelí (nejlépe z vlastního sudu, ale stačí i sáčkové ze supermarketu) je hračka. Aby jelita při pečení nepraskla, existuje jeden malý trik.  


Ingredience pro recept Pečené jelito se zelím:

Kroupová jelita (1 kus na osobu), sádlo, horká voda na podlití. Na zelí: sáček kysaného zelí, 1 cibule, olej, sůl, cukr, kmín.

Pečené jelito se zelím krok za krokem:

1. Aby jelita při pečení nepraskla a jejich obsah se nerozlil po celém pekáči, musíme je několikrát propíchnout, aby mohla pára volně odcházet, a také je pečeme pomalu, asi tak na 160 °C.

2. Pekáč vymastíme sádlem a vložíme na něj propíchaná jelita. Trochu je podlijeme vodou a pod pokličkou (nebo přikryté alobalem) pečeme necelou půl hodinu.

3. Poté poklici odklopíme, zvýšíme teplotu na 200 °C a krátce pečeme, až je povrch pěkně křupavý.

4. Zatímco se jelita pečou, připravíme si zelí. Ze sáčku odstřihneme růžek a zelnou šťávu částečně slijeme.

5. Oloupeme a nakrájíme cibuli a necháme ji na tuku zesklovatět. Přidáme pokrájené zelí, osolíme, osladíme, okmínujeme a podlijeme vodou (nebo vínem). Dusíme 15-20 minut.

6. Pečené jelito se zelím podáváme s vařeným bramborem nebo s chlebem.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře: