neděle 20. srpna 2017

Jogurtový koláč s rybízem


Skvělým letním osvěžením je odlehčený jogurtový koláč s červeným rybízem a žmolenkou. Tento moučník zvládnou i ti, kteří s vařením a pečením teprve začínají. 


Ingredience pro recept Jogurtový koláč s rybízem:

2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky bílého smetanového jogurtu, ½ hrnku chladné perlivé vody špetka soli, 1,5 hrnku rybízu, tuk a mouka na vysypání formy.
Žmolenka: stejný díl másla, moučkového cukru a hrubé mouky – asi po 4 lžících.

Jogurtový koláč s rybízem krok za krokem:

1. Mouku prosejeme a smícháme ji s práškem do pečiva a s cukrem.

2. Přidáme jogurt a perlivou vodou a vejce. Vařečkou nebo elektrickými metlami vymícháme hladké těsto.

3. Formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Silikonovou nemusíme. Použijeme-li papír na pečení, také nevysypáváme.

4. Těsto rozprostřeme do formy a pravidelně posypeme opláchnutými a usušenými kuličkami rybízu.

5. Z mouky, cukru a změklého másla vypracujeme prsty hrudky žmolenky a nasypeme ji na povrch koláče.

6. Jogurtový koláč s rybízem vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: