neděle 6. srpna 2017

Jelení kýta na víně


Jelení kýta či plecko musí být stejně jako každá zvěřina dobře uleželé, aby byly křehké a chutné. Nakládá se do mořidla ze svařeného octa s vodou, kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Anebo se maso prošpikuje, potře máslem a nechá odležet.



Ingredience pro recept Jelení kýta na víně:

1 kg jelení kýty nebo plece, 250 g slaniny, 100 g másla, 1 větší cibule, hrnek nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, drcené steakové pepře, 5 kuliček jalovce, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, tymián, 250 ml červeného vína, mouka na zaprášení.

Jelení kýta na víně krok za krokem:


1. Odleželou jelení kýtu nebo plec odblaníme, případně vykostíme.

2. Slaninu nakrájíme na užší špalíčky a pomocí úzkého ostrého nože maso prošpikujeme. Maso nejprve svážeme potravinářským provázkem, pak je osolíme, opepříme a potřeme změklým máslem. Necháme odležet, nejlépe několik hodin.

3. Na vymazaný pekáč rozprostřeme kolečka cibule a pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, tymián a zbytek na kousky nakrájené slaniny.

4. Vložíme odleželé, podlijeme vroucí vodou nebo vývarem a polovinou vína. Dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny.

5. Sundáme pokličku a dál pečeme, aby zvěřina chytla barvu. Občas přeléváme vlastní šťávou.

6. Měkké maso vyjmeme. Šťávu zaprášíme moukou, zalijeme zbytkem vína, případně zředíme vodou. Po asi 10 minutách vaření omáčku propasírujeme a přecedíme.

7. Jelení maso nakrájíme na úhledné na řezy, rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.

8. Jelení kýtu na víně podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, či kroketami. Doplnit je můžeme i nakládanými brusinkami.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: