čtvrtek 18. září 2014

Koláč se zakysanou smetanou a ovocem







Tenký kynutý koláč se zakysanou smetanou a ovocem má příjemně osvěžující chuť.


Ingredience pro recept Koláč se zakysanou smetanou a ovocem:

Kynuté těsto na jeden plech: 300 g hladké mouky, 100 ml mléka, 1 vejce, 50 g cukru, 50 g Hery nebo jiného tuku, 10 g droždí (1/4 kostky), špetka soli.
Náplň: 300 ml zakysané smetany, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1PL cukru, asi 400 g vypeckovaných mirabelek (špendlíky) nebo meruněk, anebo použijeme kompotované ovoce. 
Žmolenka: 50 g hrubé mouky, 30 g cukru, 80 g másla nebo Hery

Koláč se zakysanou smetanou a ovocem krok za krokem

1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vykynout kvásek.

2. Prosátou mouku smícháme s cukrem, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, vejce, sůl a vykynutý kvásek.

3. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny ani na vařečku. Překryjeme ho čistou utěrkou a dáme kynout na teplo.

4. Zakysanou smetanou lehce promícháme s cukrem a s vanilkovým cukrem a jedním vejcem.

5. Vykynuté těsto rozválíme velmi tence na pečící plech. Trochu zdvihneme okraje, aby smetana při pečení nevytékala.

6. Na koláč rozprostřeme připravenou zakysanou smetanu a na ni pravidelně rozmístíme vybrané ovoce nebo kompot.

7. Z rozehřátého tuku, hrubé mouky a cukru vytvoříme hrudky – žmolenku. Rozsypeme ji pravidelně na koláč.

8. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut.

9. Koláč se zakysanou smetanou a ovocem je velmi lahodný a nejlépe chutná vychlazený.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: