čtvrtek 28. listopadu 2013

Medovník


Medovník má podle původní staročeské receptury jemnou chuť medových plátků spojených dvěma druhy krému. Přestože neobsahuje žádné konzervační látky, bylo možné ho skladovat v chladnu až tři týdny. Vyrábí se ze samých zdraví prospěšných látek, jakým jsou med, mléko a ořechy. Opravdu velký medovník se skládá z 6-7 plátů korpusu. Lze samozřejmě udělat menší z poloviční dávky.


Ingredience pro recept Medovník: 

Těsto: 900 g hladké mouky, 400 g cukru, 2 vejce, 200 g Hery (másla), 340 g medu, 5 PL mléka, 2 lžičky jedlé sody.
Krém 1: 1 Salko (sladké mléko v konzervě), 250 g másla, 200 g mletých vlašských ořechů, rum podle chuti.
Krém 2 (nemusí být, slouží k odlehčení té opravdu sladké a syté masy): 1 zakysaná smetana, 1 lžíce cukru moučky.

Medovník krok za krokem:


1. Plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vaříme. Výsledkem je mléčný karamel. Plechovku nesmíme otevřít horkou! Necháme ji zcela vychladnout.

2. Do většího hrnce s vodou ponoříme menší hrnec tak, aby se jeho dno nedotýkalo hladiny vody. Vodu pozvolna vaříme, aby se stále tvořila pára. V tomto parním hrnci necháme nejprve rozpustit Heru, k níž pak přidáváme postupně mléko, med, vejce, sodu, cukr a ručním šlehačem nastaveným na nejvyšší stupeň šleháme 10 – 15 minut.

3. Do mísy prosejeme hladkou mouku a do ní nalijeme medovou hmotu. Nejlépe to jde v pekárně na chleba. Pokud ji nemáme, zapracujeme mouku do hmoty nejprve vařečkou a pak rukama.

4. Hotové těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý zabalíme do potravinářské fólie, aby nevyschl.

5. Máme-li horkovzdušnou troubu a dostatek pečících plechů, můžeme péct až tři pláty najednou. Jinak pečeme po jednom. Každý plát se peče při teplotě 170 °C asi 8 minut. Plechy vyložíme teflonovou nebo silikonovou podložku, případně papírem na pečení.

6. Každý díl postupně vyválíme, podle formy na dort nebo velké poklice vykrojíme kruh. Položíme na plech a propícháme vidličkou, aby se nenafoukl. Všechny placky postupně upečeme. Ještě horké je opět podle poklice zarovnáme a odřezky si schováme.

7. Vychladlé zkaramelizované Salko a změklé máslo šleháme elektrickou metlou do pěny. Přidáme rum a mleté ořechy. Krém je hotov. Můžeme ho použít na celý dort nebo ho střídat se zakysanou smetanou, do níž jsme vmíchali trochu cukru.

8. Každý plát namažeme tence krémem a klademe jeden na druhý.

9. Odřezky z placek rozdrtíme na malé drobečky – budeme jimi sypat povrch a boky dortu.

10. Krémem potřeme boky dortu a ihned je posypeme drobky. Teprve pak namažeme povrch dortu a i ten posypeme.

11. Hotový medovník dáme uležet pod poklopem nebo přikrytý fólií nejméně na 24 hodin do ledničky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: