čtvrtek 31. října 2013

Jablkový koláč se šlehačkou


Z jablek si můžeme si upéct lahodný jablkový koláč, který ozdobíme šlehačkou.


Ingredience pro recept Jablkový koláč se šlehačkou:

Těsto:400 g hladké mouky, 100 g Hery nebo jiného tuku, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka. Náplň: 1 kg jablek, vanilkový cukr. Zdobení: šlehačka, ztužovač šlehačky 

Jablkový koláč se šlehačkou krok za krokem:

1. Na vál prosejeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva, uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Přidáme mléko, změklý tuk a cukr a rukama vypracujeme těsto.

2. Jablka oloupeme nebo jen omyjeme, vykrojíme jádřinec a nahrubo nastrouháme. Promícháme s vanilkovým cukrem.

3. Těsto rozdělíme na dva stejné díly, které rozválíme na dvě placky velikosti plechu, na kterém koláč budeme péct.

4. Jednu placku položíme na plech, který vymažeme nebo na něj položíme silikon či teflon. Placku propícháme vidličkou, aby se těsto nenafouklo.

5. Na placku rozestřeme strouhaná jablka v stejnoměrné vrstvě.

6. Druhou plackou jablka přiklopíme a trochu utěsníme. Opět propícháme vidličkou.

7. Jablkový koláč upečeme v troubě rozehřáté na 180 °C do růžova (asi 20 minut).

8. Ušleháme s přidáním ztužovače tuhou šlehačku, podle chuti ji dosladíme.

9. Vychladlý koláč nakrájíme na řezy, každý ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: