středa 10. července 2013

Jahodové kynuté knedlíky



Oblíbené letní jídlo - jahodové knedlíky uděláme z kynutého těsta. Navrch si dáme zakysanou smetanu.

Ingredience pro recept Jahodové kynuté knedlíky:

500 g jahod, 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g droždí, 1 vejce, sůl, moučkový cukr, zakysaná smetana, přepuštěné máslo.

Jahodové kynuté knedlíky krok za krokem:

1. Z mléka, z rozdrobených kvasnic, špetky cukru a špetky mouky rozmícháme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě.

2. Do mísy přesejeme mouku, přidáme ostatní přísady a zaděláme vykynutým kváskem – hněteme vařečkou tak, aby vzniklo hladké tužší těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a dáme asi hodinu kynout na
teplé místo.

3. Jahody opláchneme a odstopkujeme.

4. Vykynuté těsto rozdělíme lžící namáčenou do mouky na kousky, které prsty roztáhneme, vložíme velkou jahodu (drobných více) a zakulatíme do tvaru knedlíků.

5. Knedlíky na vále necháme ještě chvíli kynout, zatím dáme vařit do většího hrnce osolenou vodu. Nedáváme jich moc, protože dost nabudou.

6. Knedlíky vkládáme do vroucí vody stranou, na které ležely, směrem dolů. Vaříme bez zakrytí 8 – 10 minut, pak je vyjmeme a každý propícháme nebo roztrhneme dvěma vidličkami, aby se nesrazily.

7. Jahodové kynuté knedlíky ihned podáváme sypané cukrem a polité máslem, můžeme přidat zakysanou smetanu.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: