neděle 23. června 2013

Ratatouille - francouzské lečo


Ratatouille, česky ratatuj je vynikající zeleninová příloha ke grilovanému nebo pečenému masu, anebo jako bezmasé jídlo podávané třeba s brambory nebo bílým pečivem.

Ingredience pro recept Ratatouille - francouzské lečo:

Zeleninu je možné kombinovat i v jiném složení a množství volit podle své chuti. Základní recept obsahuje:
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lilek, 1 cuketa, 2 papriky (červenou a zelenou), 3 rajčata + malý rajský protlak (nebo plechovka rajčat), 100 ml bílého vína, olej (nejlépe olivový), sůl, pepř, čerstvé bylinky: tymián, bazalka, petrželka…

Ratatouille - francouzské lečo krok za krokem:

1. Omyjeme zeleninu a bylinky. Oloupeme cibuli a česnek. Z paprik vyřízneme semeník a žebra, z lilku a cukety odřízneme stopku, z rajčat vydloubeme semínka (já to nedělám).

2. Lilek nakrájíme na kolečka, která z obou stran osolíme, necháme vypotit a otřeme papírovou utěrkou. Poté ho nakrájíme na kostičky a vložíme na rozehřátý olej.

3. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, na čtvrt kroužky cibuli a nadrobno česnek a restujeme.

4. K poloměkké zelenině přidáme na kousky nakrájená rajčata a cuketu. Opepříme a osolíme.

5. Po chvíli vmícháme rajský protlak a víno.

6. Navrch naklademe snítky čerstvých bylin, přiklopíme pokličkou a dusíme 15 minut. Poté snítky odstraníme a nahradíme několika čerstvými lístky bylinek.

7. Ratatouille podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatné zeleninové jídlo.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: