středa 6. března 2013

Kynuté skořicové rohlíčky s medem


Sladké skořicové rohlíčky s medem z kynutého těsta jsou skvělou tečkou za nedělním obědem, nebo jako snídaně či svačina.


Ingredience pro recept Kynuté skořicové rohlíčky s medem:

Těsto – 500 g hladké mouky, 15 g kvasnic, 1 vejce, 200 ml mléka, 100 g cukru
Náplň: 3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce medu, mletá skořice
Žmolenka – 50 g hrubé mouky, 30 g cukru, 80 g másla nebo Hery; vejce na potření

Kynuté skořicové rohlíčky s medem krok za krokem:

1. Utřeme kvasnice s částí cukrem, rozmícháme ve vlažném mléku a necháme vykynout kvásek.

2. Mouku prosejeme, přidáme vejce, cukr a vykynutý kvásek a zaděláme těsto. Vařečkou ho propracováváme, dokud se nepřestane lepit na stěny a není zcela hladké.

3. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo vykynout, což trvá asi hodinu a půl.


4. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl vyválíme na placku.

5. Rozpustíme máslo a smícháme ho s medem a touto směsí potřeme placku a posypeme ji skořicí.

6. Placku pak rádýlkem rozdělíme na šest trojúhelníčků. Od širšího konce je balíme směrem ke špičce trojúhelníku, předtím zahneme růžky, aby se nepřipalovaly.

7. Z rozpuštěné Hery, mouky a cukru konečky prstů uděláme hrudky – žmolenku.


8. Rohlíčky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme žmolenkou a klademe na vymaštěný nebo silikonem či teflonem vyložený plech.

9. Skořicové rohlíčky s medem upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: