sobota 22. září 2012

Vepřová pečeně s šípkovou omáčkou


S šípkovou omáčkou podáváme obvykle divočáka nebo vysokou zvěřinu. Výborná je ale i s vepřovou kýtou, kterou upravíme na divoko.



Ingredience pro recept Vepřová pečeně s šípkovou omáčkou:

Pečeně: 1 kg vepřové kýty, 70 g špeku, sůl, drcený pepř, tymián, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 1 malá mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 cibule a asi 200 ml červeného vína na podlévání.
Šípková omáčka: 70 g másla, 70 g hladké mouky, 3 hřebíčky, kůra a šťáva z 1 citronu, sůl, vypečená šťáva z pečeně, 150 g šípkové zavařeniny, podle chuti cukr.

Vepřová pečeně s šípkovou omáčkou krok za krokem:

1.Vepřovou kýtu prošpikujeme – úzkým nožem bodnutím do kříže vytvoříme v mase otvory, do nichž vsuneme na špalíčky nakrájený špek (pokud je příliš měkký, necháme ho ztuhnut v ledničce).

2. Očistíme a na kostičky nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu.

3. Maso ze všech stran osolíme a okořeníme.

4. Zbylý špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Na rozpáleném omastku opečeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo.

5. Na vymaštěný pekáč naklademe cibuli a kořenovou zeleninu a položíme na ně maso. Přidáme tymián, nové koření, bobkový list a jalovec, podlijeme vínem a zaklopíme. Pečeme v troubě při 170 °C doměkka.

6. Během pečení podléváme vypečenou šťávou a případně horkou vodou. Upečené maso vyjmeme a ostrým nožem nakrájíme na plátky.

7. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Podlijeme horkou vodou a scezenou vypečenou šťávou. Přidáme koření, nastrouháme citrónovou kůru, sůl a krátce povaříme.

8. Přidáme šípkovou marmeládu, citrónovou šťávou a ještě asi 10 minut povaříme.

9. Plátky masa opatrně vložíme do omáčky a necháme je prohřát.

10. Vepřovou pečeni s šípkovou omáčkou podáváme s bramborovými kroketami nebo houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: