středa 11. dubna 2012

Domácí majonéza a tatarská omáčka


Při výrobě domácí majonézy by měly mít všechny přísady pokojovou teplotu. Vyndáme-li je z ledničky, necháme je nejprve trochu ohřát. Majonézu vyrobíme i obyčejnou vařečkou, ale rychleji to jde ponorným mixerem nebo elektrickými metlami.




Ingredience pro recept Domácí majonéza a tatarská omáčka:

2 žloutky, 270 g (12 lžic) oleje, sůl, cukr, 1–2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, kyselá okurka, malá cibule, plnotučná hořčice, pepř, worcester, lák z okurek

Domácí majonéza a tatarská omáčka krok za krokem:


1. Nejdřív si vyrobíme domácí majonézu, a to tak, že utřeme žloutky se solí do pěny. Pak za stálého míchání velmi pomalu přikapáváme odměřený olej, až vznikne hustá hmota.

2. Pokud přilijeme najednou více oleje, majonéza se srazí. Není to velký problém, jen nás bude stát ještě jeden žloutek. Začneme znovu – třeme žloutek se solí a pak místo oleje do něj začneme pomalu přidávat sraženou majonézu a teprve když hmota zhoustne, pomalu dokapeme zbývající olej. Teď už se nesrazí.

3. Do husté majonézy vmícháme ocet nebo citrónovou šťávu a případně trochu cukru. Máme hotovou majonézu, se kterou lze nakládat jako s běžnou kupovanou majolkou.

4. Tatarskou omáčku děláme z hotové majonézy. Pokud se nám ji nechce vyrábět, můžeme ji koupit a tatarku udělat z ní.

5. Jemně krájíme nebo nastrouháme kyselou okurku (můžeme i ředkvičku) a velmi jemně nakrájíme malou cibulku nebo půlku větší.

6. Do majonézy postupně vmícháme hořčici, nakrájenou zeleninu, pepř, worcester a je-li příliš hustá, zředíme ji lákem z okurek.

7. Tatarská omáčka se podává k pečeným. smaženým nebo grilovaným pokrmům, ať již masu, sýru i zelenině a bramborům.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: