sobota 24. března 2012

Velikonoční nádivka s kopřivami


Rozdíl mezi běžnou a velikonoční nádivkou je především v tom, že o Velikonocích do nádivky používáme mladé kopřivy, které jí dodají nejen typickou chuť ale i barvu. Dalšími barvami v nádivce je červená uzeného a případně i žlutá uvařených vajec. Velikonoční nádivku můžeme podávat samostatnou jako předkrm, nebo jako přílohu k pečenému masu.


Ingredience na recept Velikonoční nádivka s kopřivami:


10 rohlíků nebo housek, 300-400 g měkkého (uvařeného či upečeného) uzeného masa, mléko asi 250 ml i více, 3 čerstvá vejce a na proložení nádivky další 3 vařená (ale ta nejsou nutná), 2-3 stroužky česneku, 2-3 velké hrsti mladých kopřiv, sůl, pepř, případně i muškátový květ, omastek a strouhanku.

Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem:


1. Nejprve si opatříme kopřivy. Sbíráme nejmladší výhonky a lístky, stříháme je nůžkami či trháme rukou v mikroténovém sáčku. Pokud je období, kdy kopřivy ještě nerostou, můžeme je nahradit špenátem.

2. Kopřivy opláchneme a spaříme v horké vodě. Scedíme a nadrobno nasekáme. Najednou máme malinkou mističku. Vodu z kopřiv malými doušky vypijeme – detoxikují organismus.

3. Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme ho mlékem tak, aby se zcela provlhčilo.

4. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a utřeme se solí.

5. Do provlhčených housek rozklepneme vejce Kdo má rád nádivku nadýchanou, rozdělí je, přidá jen žloutky a bílky vyšlehané do sněhu přidá až nakonec.

6. Přidáme všechny ostatní ingredience a lekce promícháváme, abychom nádivku příliš neupěchovali. Je-li nádivka příliš řídká,

7. Vymastíme pekáč a polovinu nádivky na něj rozprostřeme. Máme-li nazbyt vajíček, uvaříme asi tři, nakrájíme na plátky a pokryjeme jimi povrch nádivky. Pokud vejci nechceme plýtvat, nedáváme je, nádivka bude dobrá i bez nich.

8. Na vejce pak rozprostřeme zbytek nádivky. Pekáč vložíme do trouby a velikonoční nádivku s kopřivami upečeme dozlatova tak, aby měla křupavou kůrčičku.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: