neděle 18. března 2012

Velikonoční jidáše


V období Velikonočních svátků naši předkové vykonávali mnohé zvyklosti, které je jednak měly různým způsobem ochraňovat nebo jim zpříjemnit období dlouhého půstu. Většinou se jejich původ vázal na biblické příběhy. Pojídání velikonočních jidášů na Zelený čtvrtek nás má ochránit před zdravotními neduhy. Pečivo je pletené ve tvaru provazu, na kterém se oběsil apoštol Jidáš, neboť neunesl, že kvůli jehož zradě byl ukřižován Ježíš. Jidáše hustě pomazané medem se pojídají na Zelený čtvrtek jako snídaně a upéct bychom je měli brzy ráno.


Ingredience pro recept Velikonoční jidáše:


500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 40 g droždí (1 kostka), 120 g tuku (Hera, sádlo, máslo…), špetka soli, 80 g medu, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, citrónová kůra, na potření bílky smíchané s 2 lžícemi rumu, lžičkou medu a může být i špetkou skořice.

 Velikonoční jidáše krok za krokem:


 1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a špetku mouky a necháme na teplém místě vykynout kvásek.

2. Utřeme změklý tuk s žloutky, medem a vanilkovým cukrem do pěny.

3. Nastrouháme kůru z dobře umytého citronu. Vmícháme prosátou mouku se špetkou soli a vlijeme kvásek.

4. Vařečkou vypracujeme těsto, podle potřeby doléváme mléko. Hotové těsto poznáme, že se na něm při hnětení vytvářejí puchýře. Poprášíme ho moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout

5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, nakrájíme ho na stejné kousky, které vyválíme do válečků. Válečky pat smotáváme do provazu, který necháme rovný nebo ho stočíme do tvaru spirály.

6. Plech navoskujeme včelím voskem, případně ho vymažeme olejem. Naklademe na něj jidáše kousek od sebe, neboť ještě vyrostou a necháme asi 15 min kynout.

7. Rozmícháme bílky (stačí jeden) s rumem, medem a případně můžeme i skořicí a jidáše tím pomažeme.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi půl hodiny dozlatova.

9. Velikonoční jidáše podáváme horké a potíráme je medem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: