pondělí 26. března 2012

Bramborové noky


Bramborové noky využijeme všude tak, kde jako přílohu podáváme bramborový knedlík. A něco navíc - můžeme je jen posypat osmaženou cibulí nebo vyškvařenou slaninou. I tak jsou skvělé.


Ingredience pro recept Bramborové noky:

600 g brambor, 200 – 250 g hrubé mouky, 1 vejce, kousek másla (asi 20 g), sůl.

Bramborové noky krok za krokem:

1. Brambory uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme na moukou posypaný vál a necháme trochu vychladnout.

2. Uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a nalijeme rozpuštěné máslo a přidáme prosátou mouku a sůl.

3. Dáme vařit vodu do většího hrnce. Rukama vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme mouku.

4. Z těsta vyválíme váleček o průměru do dvou centimetrů a nakrájíme ho na dvoucentimetrové kousky.

5. Rukama špalíčky trochu zakulatíme a rovnou je vhazujeme do vroucí, osolené vody.

6. Opatrně je promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu nebo neslepily k sobě. Vaříme je asi 2 minuty a poté je vyjmeme děrovanou naběračkou nebo cedníkem.

7. Bramborové noky ihned, ještě horké podáváme. Jsou vhodná k pečeným i k dušeným masům, ke zvěřině, anebo jen posypané osmaženou cibulkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: