středa 1. února 2012

Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou


K svátku zamilovaných anebo k jiné příležitosti, můžeme svému miláčkovi vyrobit lahodný zákusek. Upečeme ho v dortové formě, anebo v jiné, která se nám líbí. Tento dort je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník.

Ingredience pro recept Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou: 

Piškotový korpus: 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody, 140 g hladké mouky, vanilkový cukr, 1/3 prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
Jahodová šlehačka: 1 balení plátkové želatiny, 5 lžic studené vody, 400 g jahod (čerstvých, zmrazených nebo kompotovaných), 100 g cukru, 500 ml (2 balení) šlehačky.
Zdobení: balení červené želatiny  

Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou krok za krokem:

Nejprve upečeme korpus: 
1. Vejce rozdělíme do svou misek na žloutky a bílky. Pozor: do bílků se nesmí dostat ani kousek žloutku, jinak se z nich sníh nenašlehá.

2. Žloutky utřeme s cukrem a 2 lžícemi vařící vodu tak dlouho, až vznikne lehká, hustá pěna. 

3. Z bílků ušleháme sníh, a když už je pevný, přisypeme vanilkový cukr a ušleháme dohusta. 

4. Mouku prosejeme, aby těsto bylo kypřejší, smícháme ji s práškem do pečiva a střídavě se sněhem zpracováváme do žloutků tak, že vařečku jen lehce obracíme, aby těsto zůstalo nadýchané.

5. Formu (nejlépe o průměru 23 cm) uvnitř vymažeme olejem tak, aby tam nebyla suchá místa a poté ji vysypeme hrubou moukou.

6. Vlijeme do ní těsto a rozhrneme jej tak, aby na obvodu bylo ve vyšší vrstvě (při pečení střed korpusu více nabude). 

7. Vložíme do středně vyhřáté trouby asi na 170 °C a pečeme asi 20-30 minut. Že je korpus správně upečený poznáme zkouškou špejlí, kterou zapíchneme do středu korpusu, otočíme a vytáhneme. Špejle musí zůstat suchá a čistá, pokud se těsto na špejli lepí, není ještě dopečený.  

8. Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme ho zcela vychladnout.

Příprava krému a ozdoby:
9. Začneme želatinou na ozdoby, ta musí zcela ztuhnout. Červenou želatinu na dorty připravíme přesně podle návodu na sáčku.
10. Tekutou želatinu pak nalijeme na pekáč, který pro snazší manipulaci vyložíme alobalem (ale není to nutné). Dáme ztuhnout do chladna.

11. Na krém si připravíme plátkovou želatinu, kterou nejprve necháme 10 minut bobtnat v 5 lžících studené vody a pak za stálého mícháni zahříváme až do rozpuštěni želatiny.

12. Jahody s cukrem rozmixujeme na pyré. Kompotované musíme nechat důkladně okapat. Zmrazené mixujeme zmrzlé. 

13. Dvě šlehačky ušleháme dotuha.

14. Smícháme šlehačku s jahodovým pyré a přimícháme horkou želatinu, pyré zchladíme a jakmile hmota začne želírovat, načneme nanášet do korpusu.

15. Korpus 2x prořízneme – vzniknou nám tři stejné placky. Horní část položíme na servírovací talíř a namažeme na ni třetinu jahodové šlehačky, přiklopíme středovou částí, pomažeme ji druhou třetinu jahodové šlehačky, přiklopíme poslední díl (dnem nahoru) a poslední třetinu jahodové šlehačky pomažeme nejprve boky dortu a pak vršek.

16. Mezitím ztuhla červená želatina a my z ní formičkami ve tvaru srdce vykrájíme srdíčka, která pomocí širokého nože opatrně klademe na vršek dortu tak, jak je to na fotografii nebo podle vlastní fantazie.

Dobrou chuť! 

1 komentář:

Tynka_125 řekl(a)...

Já jsem letos k Valentýnu přítelovi také upekla dort :-) . Stejně mu kupuju čokoládu, nebo bonboniéru a dort mi přišel mnohem lepší. Takový osobnější :-) . On z něj měl taky velkou radost. Zrovna se to hodilo, že jsem mu vymyslela takové překvapení, protože i on mě překvapil. Zaplatil si rozvoz květin Praha a nechal k nim dát pěkný vzkaz, takže jsem měla takové dva dárky :-) .