středa 29. února 2012

Štrúdl z listového těsta


Rychlé pohoštění pro náhlou návštěvu vykouzlíme z koupeného listového těsta a nastrouhaných jablek.



Ingredience pro recept Štrúdl z listového těsta:


1 balíček listového těsta, asi 750 g jablek, strouhanka, skořice, cukr podle stupně kyselosti jablek (sladká ani nemusíme sladit), 1 vejce, na posypání sezamová semínka nebo mleté ořechy a podle chuti do jablek rozinky, ořechy a trochu rumu. 

Štrúdl z listového těsta krok za krokem:


1. Zmrazené listové těsto necháme povolit, čerstvé rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme tenkou placku. Podsypáváme těsto i váleček hladkou moukou.

2. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nahrubo nastrouháme. V míse pak smícháme se skořicí, případně cukrem, rozinkami, ořechy a rumem.

3. Navoskujeme nebo vymažeme plech a zapneme troubu na 180 °C.

4. Placku pomyslně rozdělíme na tři pruhy. Středový poprášíme strouhankou (aby vsákla přebytečnou šťávu z jablek). Naklademe na ni polovinu jablečné směsi, ale pozor, ne až k samému okraji, ten necháme prázdný.

5. Středový pruh s jablky překryjeme nejprve jedním a pak druhým okrajovým pruhem a v čelech ho zavineme a těsto zamačkáme. Z takového závinu neunikne ani kapka šťávy.

6. Připravený štrúdl přemístíme na polovinu plechu. A stejně zpracujeme i druhou placku se zbytkem jablečné směsi.

7. V hrnečku vidličkou rozšleháme vejce a potřeme jím oba štrúdly. Potom je několikrát propícháme vidličkou, aby horká pára z jablek mohla uniknout a štrúdl nepraskl.

8. Nakonec štrúdl z listového těsta posypeme seznamem, ale není to nutné, je to jen ozdoba. Upečeme dozlatova.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: