pátek 3. února 2012

Dršťková polévka klasická


Dršťková polévka klasická je vyrobena nikoliv z tlamy, jak se mnozí domnívají, nýbrž z žaludku krávy. Dršťky dobře očistíme, opereme v několika vodách, vytřeme solí a spaříme vřelou vodou. Potom je vaříme ve slané vodě do měkka. Problém drštěk je, že se příliš dlouho vaří a během vaření páchnou. Naštěstí si dnes můžeme koupit dršťky předvařené, a to čerstvé nebo zmrazené, a s těmi se už pracuje jedna radost.

Ingredience pro recept Dršťková polévka:

500 g drštek, 1 cibule, mrkev, celer, petržel, 3 lžíce sádla nebo oleje, a 2 lžíce mouky na jíšku, sůl, lžička sladké papriky, půl lžičky ostré papriky, pepř, majoránka, česnek.

Dršťková polévka krok za krokem:

1. Připravíme si předvařené dršťky a v sítu je propláchneme vroucí vodou. 

2. Dršťky ještě povaříme v osolené vodě doměkka.

3. Očistíme a na malé kousky nakrájíme cibuli, menší mrkev, petržel a kousek celeru.

4. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a osmažíme.

5. Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku, do níž ke konci ještě vmícháme mletou papriku. 

6. Zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a okořeníme. Přidáme uvařené, scezené a na nudličky pokrájené dršťky (bývají již pokrájené).

7. Dochutíme majoránkou a česnekem, můžeme přidat i posekanou zelenou petrželkou.

8. Dršťkovou polévku podáváme s chlebem nebo pečivem.

Dobrou chuť

Žádné komentáře: