pondělí 9. ledna 2012

Srdce v křenové omáčce


Z hovězího nebo vepřového srdce uvaříme skvělou polévku, maso pak můžeme nakrájet na plátky a podávat ho s křenovou omáčkou a knedlíkem.


Ingredience pro recept Srdce v křenové omáčce:


Hovězí nebo vepřové srdce, půlka cibule, sůl, bobkový list, pepř, omastek (máslo, sádlo, olej), lžíce mouky na jíšku, 1 lžička cukru, velkou hrst strouhaného křenu a kelímek smetany na vaření.

Srdce v křenové omáčce krok za krokem:


1. Srdce dobře očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do vroucí vody. Mírně osolíme, přidáme půlku cibule, koření a při mírném varu uvaříme doměkka. Vhodný je papiňák, zkrátí dobu vaření.

2. Uvařené srdce ochladíme, odřežeme z něj tuk a všechny pozůstatky žil a tepen (někomu to nevadí a jí všechno, každopádně komu to vadí, ať to odstraní a má-li kočku nebo psa, určitě si na tom pochutnají) a čisté maso nakrájíme na plátky.

3. Z omastku a mouky usmažíme světlou jíšku (nebo použijeme instantní). Zalijeme ji přeceděným vývarem ze srdce, osladíme, případně dosolíme a povaříme.

4. Zalijeme smetanou a nakonec přidáme strouhaný křen a ukončíme var.

5. Nakrájené srdce necháme prohřát v omáčce, nebo ho ohřejeme v mikrovlnce a podáváme zvlášť.

6. Srdce v křenové omáčce podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s těstovinami.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: