sobota 21. ledna 2012

Rybky nakládané do octa


Tento recept je zejména pro rybáře, kteří během rybaření vytáhnou z vody spoustu drobných tak zvaně plevelných rybek, pro něž většinou není v kuchyni žádné smysluplné uplatnění. Stejně si ale můžeme připravit i rybu, kterou koupíme v obchodě.


Ingredience pro recept rybky nakládané do octa:

Asi tak 1 kg různých malých takzvaných plevelných rybek, 2-3 cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 1 l octa. 
Nálev: půl litru octa, půl litru vody a 150 g cukru.



Rybky nakládané do octa krok za krokem:

1. Uvaříme si nálev: smícháme ocet s vodou a cukrem a svaříme ho. Základ je stejný jako třeba na nakládání okurek. Ochutnáme ho, jestli má příjemnou sladkokyselou chuť, případně dosladíme nebo dokyselíme.
2. Malé rybky oškrábeme, vykucháme a důkladně opláchneme studenou vodou. Osušíme a silně nasolíme. 

3. Nasolené rybky naskládáme do uzavíratelné sklenice nebo plastové krabičky, uzavřeme a dáme odležet do ledničky na tři dny.

4. Po třech dnech rybky důkladně opláchneme ve studené vodě, abychom odstranili nečistoty, které uvolnila sůl. 

5. Rybky opět naskládáme do nádoby. Smícháme litr octa s půllitrem vody a rybky tím zalijeme. Necháme působit tři až čtyři dny v ledničce .

6. Poté rybky řádně propereme ve studené vodě. Teď už zcela snadno půjde odstranit hlavy, ploutve i celou páteř, tak to uděláme. Také rybky můžeme nakrájet na menší kousky.

7. Oloupeme a na kolečka nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu. Kořenovou zeleninu uvaříme do poloměkka, vychladíme a dáme do misky. 

8. Střídavě vkládáme do sklenice vrstvu cibule, zeleniny, koření a vrstvu rybek. Poslední vrstvou by měla být cibule. Celé to zalijeme připraveným chladným nálevem a uložíme na dva dny do ledničky.

9. Podáváme studené a s chlebem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: