čtvrtek 15. prosince 2011

Potápky sladké


Potápky se připravují z těsta, které nejméně 6 hodin kyne pod vodou. Pak se vyválí na tenké válečky, které spojujeme do kroužků nebo z nich pleteme miniaturní houstičky.

Ingredience pro recept Potápky sladké:

400 g hladké mouky, 300 g tuku (Hery), 6 lžic mléka. 20 g cukru, sůl, 42 g droždí, na obalení skořicový nebo vanilkový cukr.


Potápky sladké krok za krokem:

1. Z mléka, cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme dělat kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, nastrouháme nebo nakrájíme Heru, přidáme špetku soli a vlijeme vykynutý kvásek.

3. Vařečkou zaděláme těsto, propracujeme i rukama, aby se důkladně zapracoval tuk.


4. Těsto zabalíme do utěrky, kterou propereme v čisté vodě, aby v ní nezůstaly zbytky aviváže.

5. Zabalené těsto ponoříme do nádoby se studenou vodou a uložíme do ledničky, kde je necháme do druhého dne (kyne v chladu nejméně 8 hodin).


6. Vál posypeme moukou a těsto rozbalíme. Vyválíme z něj válečky a ty rozkrájíme na malé kousky, které rozválíme na válečky o síle tužky. A ty buď spojujeme do jednoduchého kroužku, nebo do tvaru preclíku či vždy z třech splétáme jednoduché miniaturní houstičky, případně vymyslíme další tvary.

7. Upečeme v troubě o teplotě asi 170 °C dorůžova.

8. Potápky sladké ještě horké obalujeme buď v moučkovém cukru, do něhož jsme přidali lžíci skořice, nebo vanilkový cukr.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře: