středa 14. prosince 2011

Perníkové koule a jiné ozdoby na stromek



Perník má v českých zemích staletou tradici. Je velmi výhodný, neboť vydrží dlouho vláčný, má výraznou chuť i vůni. Med, kterým je slazený, musíme předem rozehřát, jinak by nepojal potřebné množství mouky. Vejce dáváme buď celá nebo jen žloutky. Mouka je nejlepší žitná nebo aspoň hladká pšeničná. Perníkové těsto kypříme amoniem nebo jedlou sodou, lze použít i prášek do pečiva nebo do perníku. Velmi důležité je koření, tlučeme a mícháme do libovolných směsí – skořice, hřebíček, badyán, kardamon, anýz, vanilka, citrónová nebo pomerančová kůra, kakao… Těsto na perník je lepší, když si aspoň dvě hodiny odpočine, ale tuhá těsta necháme stát přes noc.


Potřebujeme na formičky na koule a vykrajovací formičky.

Ingredience pro recept Perníkové koule a jiné ozdoby na stromek:

180 g medu, 100 g cukru, 50 g tuku, 2 žloutky, 350 g hladké mouky žitné nebo pšeničné a 150 g polohrubé, 10 g amonia či sody (nebo půl sáčku prášku do pečiva), 4 lžíce vody nebo černé kávy, 3 lžíce rumu, perníkové koření podle chuti.

Perníkové koule a jiné ozdoby na stromek krok za krokem:

1.Těsto zaděláme zahřátým medem s tukem. Všechny přísady smícháme v hladké a tuhé těsto. To dáme odpočinout nejméně na dvě hodiny.
2. Na koule z těsta vyválíme placku silnou asi 2 mm. Na vykrajované tvary raději o síle tužky, neboť perníky příliš tenké bývají tvrdé.

3. Vypichujeme z tenkého kolečka, která klademe na formičky – polokoule, ze silného tvary, na jaké máme formičky. Pokud chceme tvary z perníku věšet na stromeček, nezapomeneme do nich udělat dírku (brčkem).

4. Tvary klademe na plech vyložený papírem na pečení, mažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v dobře sice prohřáté, ale ne příliš horké troubě zvolna a raději déle.

5. Upečené perníky ukládáme do těsně uzavřené krabice a necháme odležet, nejlépe ve vlhčí místnosti, aby nebyly tvrdé, ale vláčné.

6. Poleva: 1 bílek, 180 g moučkového cukru, který dvakrát prosejeme, několik kapek citrónové šťávy a lžičku škrobu (Solamyl, Naturamyl aj.) třeme vařečkou 15 – 20 minut.


7. Touto polevou nejprve slepíme koule a mezi dvě polokoule nezapomeneme vložit provázek nebo bavlnku, za níž budou viset. Poté je polevou ozdobíme.

8. Stejnou polevou ozdobíme tvary perníků. Polevu necháme na perníkových koulích a jiných ozdobách na stromek dobře uschnout.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: