sobota 3. prosince 2011

Linecké slepované


Potřebujeme vál, váleček, nůž a vykrajovací formičky. Vanilkový cukr si můžeme vyrobit tak, že do dózy (nebo jiné nádoby) s moučkovým cukrem zcela zastrkáme jeden až dva vanilkové lusky.

Ingredience pro recept Linecké slepované:

240 g hladké mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 160 g másla nebo Hery, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu, rybízová (nebo jiná, ale kyselejší) marmeláda.

Linecké slepované krok za krokem:

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva a na hrubém struhadle nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky Heru.

2. Utřeme žloutek s cukrem do pěny a přidáme k mouce. Nastrouháme kůru z citronu a přidáme vanilkový cukr a všechny ingredience rukama zpracujeme v hladké těsto. To dáme asi na půl hodiny odležet do ledničky.

3. Poprášíme moukou vál i váleček. Odřízneme polovinu těsta a vyválíme tenkou placku. Tu opět poprášíme.

4. Nejprve vykrájíme hvězdičky, srdíčka, kolečka a další tvary a všem uprostřed vykrojíme otvor (pokud nemáme příslušné kolečko na vykrojení středu, můžeme použít čistý náprstek).

5. Vykrájené tvary klademe na plech vymazaný včelím voskem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

6. Z druhé poloviny těsta vykrájíme stejný počet hvězdiček, koleček atd., ale tentokrát bet středového otvoru. Klademe na plech a stejným způsobem upečeme.

7. Až cukroví vychladne, rozložíme části s vykrojeným středem na vál těsně vedle sebe a pocukrujeme je.

8. Plné dílky, které budou vespod, potřeme marmeládou a slepíme s pocukrovaným kouskem tak, abychom nesetřeli cukr.

9. Linecké slepované uschováme v krabici vyložené alobalem až do vánočních svátků.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: