neděle 11. prosince 2011

Linecké dvoubarevné s čokoládovou polevou


K přípravě lineckého cukroví potřebujeme kromě ingrediencí vál, váleček, nůž a vykrajovací formičky.

Ingredience pro recept Linecké dvoubarevné s čokoládovou polevou:

240 g hladké mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 160 g másla nebo Hery, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu, 2 lžíce kakaa, čokoládové polevy – tmavou a bílou

Linecké dvoubarevné s čokoládovou polevou krok za krokem:

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva a na hrubém struhadle nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky Heru.

2. Utřeme žloutek s cukrem do pěny a přidáme k mouce. Nastrouháme kůru z citronu a přidáme vanilkový cukr a všechny ingredience rukama zpracujeme v hladké těsto.

3. Těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme kakao. Poté těsta zabalíme do fólie a dáme odležet asi na půl hodiny do ledničky.

4. Nyní máme světlé a tmavé těsto a jejich kombinací můžeme vytvářet různobarevné pečivo:
  a/ Z obou těst vyválíme placky. Jednu potřeme bílkem a druhou na ni položíme. Poté je pevně srolujeme ostrým nožem nakrájíme dvoubarevná kolečka.
  b/ Formičkami vykrájíme různé tvary a dáme upéct. Světlé pak zdobíme tmavou polevou, tmavé polevou bílou.
  c/ Obě těsta vyválíme, potřeme bílkem a srolujeme. Pak z rolky nakrájíme silné špalíky, které opět rozválíme a vykrajujeme z nich hvězdičky.
  d/ Formičkami stejného tvaru, ale 2 - 3 různých velikostí tvoříme kolečka, která bílkem slepíme do věžiček a takto upečeme. Ozdobíme polevou a na vršek přitiskneme oříšek nebo netradičně například lentilku.

5. Vytvarované kousky upečeme dorůžova na vymazaném plechu v troubě horké 180 °C.

6. Rozpustíme podle návodu polevy a upečené a vychladlé kousky zdobíme.

7. Linecké dvoubarevné s čokoládovou polevou necukrujeme, aby vynikly rozdíly v barvách těsta.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: