sobota 17. prosince 2011

Kapr v rosolu


K rosolování se hodí jen ryby se silnou sliznatou kůží, tedy bezšupinatý hladký kapr, úhoř a lín. Ryba v rosolu dá sice víc práce, ale je dietnější, neboť nepotřebuje omastek. Navíc dobře vypadá a je proto vhodná ke svátečnímu stolování jako předkrm.


Ingredience pro recept Kapr v rosolu:

1 kg kapra (lína), 1/8 octa, 1 cibule, sůl, pepř, nové koření, 20 g želatiny a l/8 l horké vody, kořenová zelenina, citron, kudrnka, 1 l vývaru.

Kapr v rosolu krok za krokem:

1. Naporcovanou rybu upravíme nejprve jako kapra namodro – položíme ho kůží nahoru a spatříme ji horkým octem.

2. Očistíme a na kolečka (nebo nějak ozdobně) nakrájíme mrkev, celer, petržel i cibuli, dáme je do studené vody a uvedeme do varu. Osolíme a okořeníme.

3. Když je zelenina poloměkká, přidáme rybu i s octem, a uvaříme ji doměkka.

4. Aby rosol bezpečně ztuhl, musíme do vody přidat kromě ryby s kůží a s hlavou i želatinu. Připravíme ji podle návodu (každá vyžaduje trochu jiný postup). 

5. Rybu  namodro uvařenou vyjmeme z vody, necháme dobře okapat a urovnáme ji na delší, ale plochou mísu.

6. Nyní jednotlivé kousky ozdobíme plátky citrónu, kousky vařené zeleniny, kouskem kudrnky.

7. Odvar přecedíme, želatinu rozpustíme, odvar znovu přivedeme do varu, pak do něho vmícháme rozpuštěnou želatinu, ale již nevaříme, nýbrž odstavíme.

8. Když rosol poněkud prochladne, nalijeme jej na urovnanou rybu a necháme v chladu ztuhnout. Poté jednotlivé porce nakrájíme a klademe například na listy čerstvého salátu, můžeme obložit i rajčaty a okurkou… Podáváme s bílým pečivem nebo chlebem.

Tip

Pokud budeme rybu upravovat slavnostněji (kapra jsme ulovili či koupili, zabili a vykuchali), můžeme postupovat následně:

a/ Dno hlubší mísy vylijeme trochou rosolu a necháme ztuhnout.

b/ Nyní přichází na řadu naše obrazotvornost – budeme zajímavým způsobem tvořit obrazce a ornamenty ze zeleniny. Tu pak poklademe nejhezčími kusy ryby, kterou vykostíme.

c/ Zalijeme další dávkou rosolu, a když ztuhne, přidáme zbývající kousky a dolijeme zbytek rosolu.

d/ Necháme ztuhnout a před podáváním na okamžik mísu ponoříme do horké vody, aby se rosol snadno vyklopil na skleněný nebo porcelánový podnos.

e/ Kapra v rosolu dozdobíme citronem, zelenou petrželkou, rajčaty, salátem aj.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: