sobota 5. listopadu 2011

Vejce vařená na hniličko a na tvrdo


Uvařit vejce vypadá jako nejjednodušší práce ze všech kuchyňských příprav. Ale komu se podaří správně uvařit vejce, aby bylo opravdu na hniličku a ne natvrdo? Sůl do vody přidáváme proto, že kdyby vejce prasklo, sůl zabrání tomu, aby se vylilo.

Ingredience pro recept Vejce vařená na hniličko a na tvrdo:

Vejce, voda, sůl

Vejce na hniličko

Vejce po této úpravě mají pevný bílek a polotekutý žloutek. Podáváme je podle libosti buď v kalíšku, nebo oloupaná. Skvělá jsou nakrájená na plátky na chlebu nebo pečivu s máslem. A když je ještě posypeme řeřichou nebo nakrájenou pažitkou a k tomu hrnek mléka, máme snídani nebo večeři takřka královskou.

Vejce vařená na hniličko krok za krokem:

1. Začátek postupu je stejný jako v předchozím případě.
2. Přivedeme k varu a od toho okamžiku vaříme přesně 4,5 minuty.
3. Poté vejce ponoříme do studené vody. To proto, aby šly snadno oloupat.

Vejce na tvrdo

Vejce na tvrdo se více než jako samostatný pokrm hodí jako polotovar pro výrobu salátů a pomazánek. Nesmíme je převařit, jinak zezelená žloutek, což je nejen vada na vzhledu, ale jsou pak suchá a obtížně stravitelná.

Vejce vařená  na tvrdo krok za krokem:

1. Vejce vložíme do kastrolku se studenou vodou a špetkou soli.
2. Přivedeme k varu a od toho okamžiku vaříme 6-7 minut.
3. Poté vejce ponoříme do studené vody.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: