středa 26. října 2011

Rajská se zeleninou a fazolemi


Tuto polévku můžeme obohatit o nejrůznější sezonní zeleninu, jsme-li vegetariáni, vývar z masa nahradíme zeleninovým vývarem. Ostatní naopak mohou přidat kolečka párku nebo kostičky osmažené anglické slaniny nebo uzené masu.


Ingredience pro recept Rajská se zeleninou a fazolemi:

2 l vývaru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brambora, kousek celeru, kousek červené řepy, konzerva fazolí (nebo předem namočené fazole), hrst zelených fazolek, 1-2 stroužky česneku, zelené koření – bazalka, tymián apod., velký rajský protlak, sůl, pepř, nové koření

Rajská se zeleninou a fazolemi krok za krokem:

1. Použít můžeme vývar z domácího uzeného nebo jiného masa, ale postačí i jen voda s masoxem nebo zeleninovým vývarem. Dáme ho vařit, osolíme, opepříme, dáme nové koření.

2. Očistíme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu, řepu a brambor a vložíme do vroucího vývaru.

3. Opláchneme fazolky, odstraníme stopky, přeřízneme na menší kousky a přidáme do polévky.

4. Když je zelenina měkká, přidáme konzervu černavých fazolí, ze kterých slijeme nálev, a rajský protlak.

5. Zelené koření nakrájíme nadrobno, česnek utřeme nebo prolisujeme a přidáme do stále se mírně vařící polévky. Prohřejeme a podáváme.

6. Do každého talíře můžeme vložit lžíci zakysané smetany.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: