neděle 23. října 2011

Quiche - slaný koláč


Quiche – česky kiš - je tradiční slaný koláč z francouzského venkova v oblasti Alsaska-Lotrinska. Je zde stejně oblíbený jako v Itálii pizza. Původně se pekl z chlebového těsta, které později bylo nahrazeno těstem křehkým z bílé mouky a ještě později v rámci zdravé výživy opět tmavou moukou špaldovou. Jeho náplň se skládala především z cibule a slaniny, později náplně začaly být podobné těm, co se dávají na pizzu – různá zelenina, pečené maso, ryby i mořské plody a nejrůznější sýry i uzeniny. Jeho výroba je poměrně snadná a rychlá.  


Ingredience pro recept Quiche - slaný koláč:

Těsto
- 250 g hladké mouky, 125 g másla, 100 ml studené vody, sůl
Náplň -  5-6 větších cibulí, 2 vejce, 200 g anglické slaniny 150 g strouhaného sýra (Gouda, Maeland, Ementaler aj.), 250 ml husté zakysané smetany, olej (nejlépe olivový), sůl, pepř, špetka tymiánu

Quiche - slaný koláč krok za krokem:

1. Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo (Heru) a studenou vodu podle potřeby. Vypracujeme těsto a odložíme alespoň na hodinu do ledničky. Klidně tam může zůstat i přes noc.

2. Cibule oloupeme a nakrájíme na kroužky. Ty usmažíme na oleji.

3. Slaninu nakrájíme na nudličky a přidáme po chvíli k cibuli. Až cibule zezlátne, pánev odstavíme a necháme zchladnout.

4. Cibuli se slaninou vybereme děrovanou lžící, abychom je zbavily většiny omastku, a vložíme ji do mísy.

5. Pomoučíme vál a těsto válečkem vyválíme na výšku asi půl centimetru.

6. Na tuto placku přiložíme koláčovou nebo dortovou formu a obrýsujeme její tvar, který posléze vykrojíme nožem nebo rádýlkem.

7. Formu jen lehce potřeme olejem a vyříznuté kolo do ní vložíme. Z odřezků těsta vyválíme váleček, který položíme na obvod formy a vytvoříme z něj stěny koláče. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Aby se těsto nevydulo.

8. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C.

9. Na hrubém struhadle nastrouháme tvrdý sýr.

10. Do směsi cibule se slaninou přidáme hustou zakysanou smetanu, 2 vejce, osolíme, okořeníme, opatrně promícháme a poté vmícháme sýr.

11. Tuto hmotu nalijeme na korpus a vložíme do trouby. Pečeme asi 35 minut. Koláč by měl na povrchu lehce zezlátnout.

12. Po upečení necháme 10 minut stát, až horký sýr ztuhne a quiche se tím zpevní. Nakrájíme na dílky a podáváme horké.

13 Quiche - slaný koláč podáváme s sklenicí vychlazeného bílého vína.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: