pátek 5. srpna 2011

Dršťková polévka z masáků či bedel


Houbařská sezona je v plném proudu. Dost svátečních houbařů kope do jedněch z nejchutnějších hub, jakou je muchomůrka růžovka neboli masák. A to je chyba, neb je z něj – kromě skvělých řízečků – i vynikající polévka, falešná dršťkovka. Pro ty, co se masákům vyhýbají: téměř stejně dobrá je i dršťkovka z bedel.


Ingredience pro recept Dršťková polévka z masáků či bedel:

houby masáky nebo bedle množství podle toho, kolik nasbíráme (250–400 g), cibule, česnek podle chutě, omastek (nejlépe sádlo), vrchovatá lžíce mouky na jíšku, 2 lžíce sladké papriky, hrstku majoránky, špetku mletého kmínu, pepře, sůl.

Dršťková polévka z masáků či bedel krok za krokem:

1. Houby očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy (krájíme klobouk kolem dokola).

2. Oloupeme a nakrájíme cibuli. Očistíme česnek.

3. Na sádle zpěníme cibuli. Přidáme masáky a lehce osmahneme.

4. Odstavíme a vmícháme papriku. Ihned zalijeme horkou vodou nebo vývarem.

5. Přidáme koření a sůl a vaříme, dokud houby nezměknou.

6. Z omastku a mouky uděláme jíšku (nebo použijeme instantní) a vmícháme ji do vroucí polévky.

7. Dršťkovou polévku z masáků či bedel dochutíme utřeným česnekem a majoránkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: