sobota 30. července 2011

Šopský salát


Tento salát pochází z Balkánu a v horkých letních dnech je příjemně osvěžující. Pokud si k němu dáme pečivo, můžeme tak vyřešit oběd nebo večeři.


Ingredience pro recept Šopský salát:

1 cibule (mladá i s natí), 2 papriky, 5 rajčat, salátová okurka, trochu olivového oleje lisovaného za studena, šťáva z ½ citronu (případně vinný ocet), sůl, kdo má rád ostřejší, dá trochu pepře nebo malou feferonku nakrájenou velmi nadrobno a 100 – 200 g balkánského sýra.

Šopský salát krok za krokem:

1. Zeleninu omyjeme a necháme okapat.

2. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.

3. Z paprik vyřízneme semeník a žebra. Poté ji nakrájíme na proužky.

4. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky, taktéž i rajčata.

5. Nastrouháme balkánský sýr podle libosti nahrubo, jemně nebo jen rozdrobíme či nakrájíme na úhledné kostičky.

6. Všechnu pokrájenou zeleninu smícháme, zakapeme olejem, okyselíme, osolíme a přiostříme.

7. Nakonec šopský salát posypeme balkánským sýrem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: