čtvrtek 23. června 2011

Kulajda s houbami


Na kulajdu existuje několik mírně se lišících receptů. Nejjednodušší je uvařená s použitím jen základních surovin (také není tak kalorická, jako když ji zahustíme jíškou). Podáváme-li ji jako samostatné jídlo (večeře, oběd), nakrájíme do každého talíře ještě vejce natvrdo a jako přílohu chléb. Někdo má rád tuto polévku mírně nakyslou, někdo s koprem – tím vším si jednotliví strávníci mohou dochutit polévku přímo ve svém talíři.


Ingredience pro recept Kulajda s houbami:

Několik hub, nejlépe lišky, hřiby nebo masáci, lžička másla, 2–3 větší brambory, sůl, bobkový list, nové koření, kelímek smetany. Dále můžeme použít, ale není to nezbytné, mouku na zahuštění, ocet a kopr na ochucení.

Kulajda s houbami krok za krokem:

1. Houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na menší kousky.

2. V kastrolu rozehřejeme máslo a houby na něm podusíme.

3. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme horkou vodou. Osolíme, okořeníme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

4. Podle počtu strávníku uvaříme vejce natvrdo.

5. Vroucí polévku zalijeme smetanou, tu necháme jen „překulit“ – již nevaříme. Chceme-li polévku sytější, rozmícháme nejprve smetanu s hladkou moukou, nebo použijeme instantní jíšku.

6. Horkou Kulajdu s houbami podáváme s rozčtvrceným vařeným vejcem. Na stole by neměl chybět ocet, miska s posekaným koprem a nakrájený chléb.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: