pátek 6. května 2011

Lívance se skořicovým cukrem


K výrobě lívanců je dobré, když máme lívanečník, což je pánev, ve které jsou důlky pro lívance. Případně je můžeme dělat na velmi malé pánvi. Pokud nemá těsto na lívance pevný okraj, příliš se rozlije a málo vyběhne. Ale i tak to jde.Chceme-li zdravější verzi, dáme jen asi 300 g mouky a 200 g ovesných vloček, které do mléka namočíme, aby změkly.

Ingredience pro recept Lívance se skořicovým cukrem:

1 l mléka, asi 500 g hladké mouky, 2 vejce, 20 g kvasnic, lžička cukru, sůl, strouhaná citronová kůra, olej na smažení. Na obalení cukr krupice smíchaný se skořicí.

Lívance se skořicovým cukrem krok za krokem:

1. Ve vlažném mléku rozšleháme mouku, kvasnice a cukr, přidáme špetku soli, vejce a citronovou kůru a dobře rozmícháme.

2. Necháme kynout na teplém místě. Vznikne řídké těsto.

3. Rozpálíme lívanečník, vymastíme ho olejem a malou naběračkou naléváme asi do poloviny hloubky důlků těsto.Lívanec vyroste asi o polovinu.

4. Smažíme, až povrch ztuhne, pak úzkou obracečkou nebo kulatým nožem obrátíme a opečeme i na druhé straně.

5. Hotové lívance klademe ho nahřáté mísy a podáváme s miskou skořicového cukru pro každého strávníka zvlášť, nebo je ve skořicovém cukru obalíme a rovnou naservírujeme..

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: