úterý 19. dubna 2011

Francouzské brambory


Toto jídlo se dá dělat nejlépe po víkendu, kdy nám zbude od všech různých dobrot trochu. Kus salámu nebo uzeného, případně buřt či točeňák, zbytek vařených brambor, kousek sýra, pár vajec. Když se francouzské brambory dobře udělají, většinou si každý přidává, až už nic nezbude...


Ingredience pro recept Francouzské brambory:

Na asi 1 kg brambor vařených ve slupce dáme 3 vejce natvrdo, 2 vejce syrová, 200 i více g uzeniny, konzerva sterilovaného hrášku nebo půl sáčku mrazeného, asi 100 g eidamu nebo jiného žlutého sýra, šálek mléka, hrstka kudrnky, sůl, pepř, olej nebo máslo nebo sádlo.

Francouzské brambory krok za krokem:

1. Uvaříme brambory ve slupce a tři vejce na tvrdo.

2. Mezitím oloupeme na na kostičky nakrájíme uzeninu, nastrouháme sýr, posekáme kudrnku.

3. Z hotových brambor slijeme vodu. Vejce dáme chladit do studené vody.

4. Vychladlé brambory oloupeme, jakož i vejce. Vejce nakrájíme na kostičky.

5. Vymažeme zapékací nádobu.

6. Vařené brambory krájíme na tenké plátky a klademe je vedle sebe na dno pekáče v jedné vrstvě. Osolíme, opepříme.

7. Druhou vrstvu tvoří polovina z uzenin, vajec i hrášku. Pravidelně je rozprostřeme.

8. Opět poklademe vrstvou plátků brambor, posolíme, opepříme.

9. Na brambory nasypeme druhou polovinu uzenin, vajec a hrášku.

10. Poslední vrstvou jsou opět brambory, osolíme, opepříme a poklademe kostky másla nebo jiného omastku.

11. Pekáč vložíme do rozpálené trouby a pečeme.

12. Nastrouhaný sýr smícháme s kudrnkou, vejci a mlékem a ke konci pečení nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na brambory. Dále pečeme, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá krusta.

13.Francouzské brambory můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: