Pagáče jsou vhodné k vínu i pivu. Můžeme je ale podávat jako vhodné pečivo k některým polévkám, například k česnečce. Dobré jsou i namazané máslem nebo jen tak.
Ingredience pro recept Pagáče aneb škvarkové placky:
400 g polohrubé mouky, 2 vejce, 200 ml zakysané smetany nebo podmáslí, kefíru, případně bílého jogurtu, 30 g kvasnic, asi 200 g posekaných nebo mletých škvarků, 1-2 vařené brambory, sůl, pepř,, kmín, sezam nebo mák.
Pagáče aneb škvarkové placky krok za krokem:
2. Vypracujeme tuhé těsto, překryjeme ho utěrkou a necháme vykynout.
3. Kdo má domácí pekárnu, zadělá těsto v pekárně - nejprve se vkládají tekutiny, poté sypký materiál.
4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Rozdělíme na dva díly, aby se nám lépe zpracovávalo.
5. Díly postupně vyválíme asi na 1 cm vysoko. Když uděláme pagáče nižší, budou křupavější, ale uvnitř vysušenější.
6. Placku pomoučíme a skleničkou vykrajujeme kolečka.
7. Ozdobíme je posekáním jejich povrchu nožem křížem krážem. Klademe na vymazaný plech.
8. Pomašlujeme vejcem a posypeme kmínem, sezamem nebo mákem.
9. Pagáče aneb škvarkové placky pečeme v rozpálené troubě na 180 °C dozlatova.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat